PIK Novosti
novosti, akcije, novi proizvodi...

POVRATAK

5 trikova za smanjenje prekomjernog unosa soli u organizam

Najveću količinu soli u organizam unosimo nesvjesno kroz hranu, a uz nekoliko jednostavnih trikova moguće je ograničiti prekomjeran unos soli.

Prosječan stanovnik Hrvatske svaki dan u organizam unese 11.6 grama soli, dok je preporuka Svjetske Zdravstvene Organizacije (WHO) 5-6 grama soli dnevno. Stoga bismo trebali prepoloviti prosječan unos soli u svakodnevnoj prehrani.

Jednostavni trikovi za smanjenje unosa soli su:

  • Kod pripreme jela veliku žlicu za dodavanje soli zamijenite manjom.
  • Probajte hranu prije soljenja.
  • Maknite soljenku sa stola.
  • Poigrajte se začinima koji će nadomjestiti sol te uobičajena jela učiniti drugačijima, no prije svega zdravijima.
  • Čitajte deklaracije i birajte proizvode s manjim udjelom soli.

Prekomjerno unošenje soli u organizam globalno je odgovorno za gubitak više od 2,5 milijuna života godišnje pa je stoga od iznimne važnosti djelovati preventivno. Prekomjeran unos soli u organizam vrlo je često razlog uzroka dijabetesa, pretilosti, srčanih, bubrežnih i plućnih bolesti.

Smanjenje unosa soli na preporučenu dnevnu dozu pomaže u smanjenju krvnog tlaka i rizika od kadriovaskularnih bolesti, te moždanog i srčanog udara.

Preporučene aktivnosti koje smanjuju arterijski tlak i kardiovaskularni rizik su:

  • prestanak pušenja
  • smanjenje tjelesne mase
  • tjelesna aktivnost
  • smanjenje unosa kuhinjske soli
  • umjeren unosa voća
  • povrća i mesa
  • smanjenje unosa zasićenih masnoća i transmasnih kiselina.

Zaključci dosad provedenih istraživanja pokazuju da regulirani ili smanjeni unos soli treba biti sastavni dio liječenja ili prevencije nekih bolesti i stanja. Sol je neophodan dodatak bez kojeg mnoga jela ne bismo mogli konzumirati, jer bi za nas bila neprihvatljivog okusa. Stoga je velika odgovornost i izazov upravo na svim osobama koje pripremaju, prerađuju ili kuhaju - kako pripremiti ukusno jelo ili proizvod, a istodobno zadovoljiti potrebe za smanjenim unosom soli.

Cijeli asortiman mesnih prerađevina pod brendom PIK od sada sadrži 25% manje soli u odnosu na proizvode prije smanjenja. Redukcija soli nadogradnja je našeg projekta MANJE JE VIŠE koji tržištu jamči proizvode bez pojačivača okusa, bez umjetnih bojila, bez glutena i bez soje, a od sada i sa smanjenim udjelom soli. Želite li znati što jedete, birajte PIK!

SAZNAJTE VIŠE

PIK Vrbovec je najveća mesna industrija u Hrvatskoj s više od 70 godina tradicije u proizvodnji mesa i mesnih prerađevina.

Prijavite se na naš newsletter

Prijavite se na naš newsletter i dobit ćete ravno u vaš e-mail sandučić ekskluzivne novosti koje nećete naći nigdje drugdje!

Izjava o tajnosti i povjerljivosti podataka
Opći uvjeti korištenja
Obavijest o korištenju kolačića